Jelentős visszaesést mutatott az Európai Unió pezsgőtermelése és -exportja 2023-ban az előző évhez képest.
A friss szőlőből készült pezsgő termelése 8 százalékkal csökkent, míg az EU-n kívüli országokba irányuló export hasonló mértékben esett vissza - derült ki az Eurostat oldalán megjelent elemzésből. A pezsgőgyártás uniós bajnokai azonban - meglepő módon - nem a franciák, hanem az olaszok. Magyarország a pezsgő- és habzóborgyártás terén az uniós mezőny végén található, ráadásul az itthon megtermelt italmennyiség java része nem hagyja el az országot sem.
2023-ban az Európai Unióban összesen 1496 milliárd liter friss szőlőből készült pezsgőt állítottak elő, ami 8%-os csökkenést jelent a 2022-es 1624 milliárd literhez képest. A termelés terén továbbra is Olaszország, Franciaország és Németország számít a legnagyobb szereplőnek. A rangsort Olaszország vezeti, 638 millió liter pezsgővel, míg a második helyezett Franciaország kevesebb, mint fele ennyit, összesen 312 millió litert állított elő, ebből 224 millió liter pezsgő és 88 millió liter habzóbor. Németország 263 millió literrel a harmadik helyen áll. A top öt termelő országot Spanyolország és Portugália egészíti ki 206, illetve 25 millió literes termeléssel. Érdekesség, hogy az utóbbi években egyre komolyabb szereplőnek számítanak az angolok is ebben az ágazatban, és ki tudja, néhány éven belül akár a top5-be is bejuthatnak.
Magyarország ezen a téren alján található, hazánkban ugyanis évente mintegy 200 ezer hektoliter pezsgő készül, aminek jellemzően a 75-80%-a jellemzően a magyar piacon kel el. Ezzel együtt érdemes megjegyezni, hogy alig 5 év alatt háromszorosára nőtt és tavaly már meghaladta a 120 pincészetet a pezsgőt előállító pincészetek száma hazánkban, így ezen a téren várható további növekedés.
Az export tekintetében is visszaesés volt tapasztalható. Az EU 2023-ban 600 millió liter pezsgőt exportált az unión kívüli országokba, ami ugyancsak 8%-os csökkenést jelent a 2022-es 649 millió literhez képest. Fontos megjegyezni, hogy a csökkenés ellenére az export szintje még mindig magasabb, mint a korábbi években: 2018-ban 498 millió, 2019-ben 528 millió, 2020-ban pedig 495 millió liter volt a kivitel. Magyarország esetében a gyártók az exportpiacokra mintegy 35 ezer hektolitert szállítanak éves szinten.
A prosecco messze a legkeresettebb az EU-n kívül
A legnagyobb exportált pezsgőkategóriák között a prosecco áll az élen 44%-os részesedéssel, ami 266 millió litert jelent. Ezt követi a friss szőlőből készült pezsgő 17%-kal (100 millió liter), a pezsgő 15%-kal (91 millió liter), a cava 10%-kal (60 millió liter), valamint az oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel (OEM) rendelkező friss szőlőből készült egyéb pezsgő 6%-kal (33 millió liter).
Érdekes kontrasztot mutat, hogy míg az EU jelentős mennyiségű pezsgőt exportál, addig az import elhanyagolható mértékű. Az uniós országok mindössze 5 millió liter pezsgőt importáltak nem uniós országokból 2023-ban, ami az exportált mennyiség kevesebb mint 1%-ának felel meg. (Agrérszektor)