A borászok kénytelenek alkalmazkodni a hőséghez és a szárazsághoz, ezért kezd kiszorulni a domináns zöld veltelini, és teret hódít a furmint.
A növekvő hőmérsékletek miatt Ausztriában sok bor íze változóban van. Emiatt néhány borász új szőlőfajtákra próbál átállni.
Augusztusban sokszor itt olyan meleg van, mint egy sütőben. Fiatal korom óta a szüreti időszak már hat héttel kitolódott. Nem értem meg azt, aki nem veszi észre a klímaváltozást
- mondta az Euronewsnak Günter Triebaumer, borász.
A nyári hőségben a bor veszít a savasságából, és kevésbé friss az íze. Így jött képbe az errefelé kevésbé ismert furmint.
„A furmint késői érésű. Így az augusztusi hőségben, amikor a már megérett fajták elkezdenek cukrot tárolni és veszíteni a savasságukból, a furmint még biztonságban van, hiszen később érik,” magyarázta a borász.
A klímaváltozás miatt egyre több osztrák borász érdeklődik a furmint iránt. Az elmúlt nyolc évben megháromszorozódott a termesztése. Nemzetközi szinten az osztrák borok környezettudatos és magas minőségű termékeknek számítanak. Az utóbbi időszakban az export rekordot ért el.
Az export szempontjából a zöld veltelini és a rizling a két legfontosabb képviselője Ausztriának
- tudtuk meg az Euronews Francesco Nardo bécsi borkereskedőtől.
A zöld veltelini jelenleg az osztrák szőlőföldek egyharmadát foglalja el. A hőség miatt azonban sok borász hátat fordíthat a legnagyobb exportterméknek.
Talán kevesebb ilyen könnyű zöld veltelini lesz, és inkább erősebb borok készülnek belőle
- véli Michaela Griesser, a Természeti Erőforrások és Alkalmazott Élettudományok Egyetemének munkatársa.
A szőlőtermesztési szakértő szerint a borok világa most nagy változásban van egész Európában.
Már Svédországban is vannak szőlőültetvények, nyugodtan mondhatjuk, hogy a határok elmosódnak. Az eddig is termő területeken pedig ha túl meleg lesz, lehet, hogy szőlő helyett valami más növényt ültetnek
- tette hozzá Michaela Griesser.
Ausztria több részén eddig túl hideg volt a szőlőtermesztéshez. A klímaváltozás azonban lehetőséget teremtett erre az Alpokban is: több területen új fajokat lehet kipróbálni.
Günter Triebaumer borász mostanában már nemcsak a furminttal kísérletezik, hanem egy másik fajtával: a Petit Manseng-nal is.
„Amit a furminttal és az augusztusi hőséggel kapcsolatban mondtam, az még inkább igaz a Petit Manseng-ra, amely augusztusban még teljesen zöld, semennyi cukrot nem tartalmaz, így az augusztusi hőség nem árt neki,” mondta a borász.
A fajták mellett van egy másik jelentős változás, amelyet a klímaváltozás okoz a borászoknak, mégpedig az, hogy egyre nagyobb szükség van mesterséges öntözésre. (Euronews)