Az egészségtudatos élet jegyében egyre több fogyasztó fordul el az alkohol rendszeres a fogyasztásától, és ha mégis isznak bort, a drágább palackokat választják.
A borfogyasztás csökkenése világszerte aggasztó, de különösen súlyosan érintette Ausztráliát, mivel a kereslet az olcsóbb vörösborok iránt zsugorodik. Amikor Kína 2020-ban egy politikai vita során blokkolta az importot, Ausztrália elvesztette a legnagyobb borexportpiacát. Európával ellentétben a kontinens azonban, nem kínál pénzügyi támogatást a gazdáknak a szőlőtőkék és a felesleges bor elpusztítására – írja a Reuters. Annak ellenére, hogy Kína ebben a hónapban várhatóan ismét engedélyezi az importot, ez nem fogja kisegíteni az ágazatot, mivel ott sokkal gyorsabban esett a kereslet, mint máshol.
Ausztráliában a túltermelés lenyomta a szőlőárakat, és veszélyezteti a termelők és bortermelők megélhetését.
A legfrissebb adatok szerint a világ ötödik legnagyobb borexportőrének több mint kétmilliárd liternyi, azaz körülbelül két évnyi termése volt raktárban 2023 közepén, ezektől – még mielőtt megromlik – a tulajdonosok minden áron próbálnak megválni.
Ausztrália borszőlőjének körülbelül kétharmadát öntözött szárazföldi területeken termesztik, olyan nagy bortermelők, mint a Treasury Wines, a Carlyle Group vagy az Accolade Wines átáll a drágább palackokra, amelyek jobban fogynak,
A kormány közben bejelentette, hogy az idei évre is alacsonyabb árakat prognosztizál, ezért elkötelezett amellett, hogy a termelőket támogassa, bár szerinte sokan közülük többre képesek.
A piac kiegyensúlyozása és az árak emelése érdekében a szőlőültetvények negyedét kellene kivenni a termelésből, ez több mint 20 millió szőlőtőkét pusztítana el 12 000 hektáron, ami Ausztrália teljes szőlőterületének körülbelül 8 százalékát adja, írta a Reuters Wine Australia adatai alapján.
Ha Ausztráliában a szőlőtőkék felét kitépnék, az még mindig nem oldaná meg a túlkínálatot
– mondta egy nyugat-ausztráliai borász. Ennek ellenére sok termelő, aki leállt a munkával pénzt veszít, miközben abban reménykedik, hogy a piac megfordul.
Chile, Franciaország és az Egyesült Államok szintén túlkínálattal küszködik, és még az olyan kiemelt területeken is, mint például Bordeaux, több ezer hektár szőlőt irtottak ki.
A Wine Australia szerint a literenkénti 10 ausztrál dollár alatti áron értékesített bor a 2023 decemberéig tartó 1,9 milliárd ausztrál dollár értékű ausztrál borexport értékének kétharmadát tette ki. Egyes területek jobban teljesítenek, mint például Tasmania és a Yarra-völgy Viktória államban, ahol több fehérbort és könnyebb, drágább vörösbort termelnek, amelyek egyre népszerűbbek.
Egy új kutatás szerint a kihalás szélén áll három olyan szőlőfajta, amely elengedhetetlen szinte minden pezsgő készítéséhez. A ClimateAi szilícium-völgyi startup szerint a chardonnay, a pinot noir és a pinot meunier szőlők mellett még több száz fajnak mondhatunk búcsút. A fő ok az éghajlatváltozás, amely fokozottan érinti a világ legismertebb borvidékeit, többek közt az észak-franciaországi Champagnet is. A ClimateAi több száz globális éghajlati modell, műholdas és terepadat felhasználásával képes megállapítani a pezsgő és a habzóbor készítéséhez elengedhetetlen fajták jövőjét.
(Economx)