72 vizsgált borból 49 megbukott a teszten
Egy brit tanulmány szerint a szigetország szupermarketeiben kapható borok többsége rákkeltő növényvédő szereket tartalmaz. A 72 vizsgált borból 49 tartalmazott legalább egy növényvédő szert. A listán több olyan tétel is szerepel, amely Magyarországon is kapható.
A fogyasztók, tudtukon kívül, káros vegyi anyagokat is elfogyaszthatnak, egy nemrég készült tanulmány szerint ugyanis a népszerű brit kiskereskedelmi láncokban, például a Sainsbury's, a Marks and Spencer, vagy épp az Aldi és a Lidl áruházakban kapható borok rákkeltő növényvédő szereket tartalmazhatnak - írja a DailyMail. A tanulmányban 72 különböző bor kormányzati laboratóriumi elemzését végezték el. Az eredmények riasztóak voltak: 49 bor legalább egy peszticid nyomát tartalmazta. Egy bizonyos fehérborban, a román Cramele Recaș cég Feteasca Regala nevű borában hat különböző növényvédő szert találtak. Összesen 19 peszticidet azonosítottak a mintasorozatban, amelyek közül hatot összefüggésbe hoztak a rák kialakulásával.
Az eredményeket a brightoni székhelyű Pesticide Action Network UK (PAN UK) nonprofit szervezet állította össze és elemezte. Nick Mole, a PAN UK kutatója aggodalmát fejezte ki ezen eredmények miatt. Kijelentette, hogy a borkedvelőknek nem kellene kockáztatniuk, hogy veszélyes növényvédőszereknek legyenek kitéve, amikor egy pohár bort elfogyasztanak, különösen az ünnepi időszakban. Bár a felmérést az Egyesült Királyságban végezték, a Pénzcentrum talált a listán olyan tételeket is, amelyeket a magyar vásárlók is meg tudnak vásárolni idehaza.
Mik azok a peszticidek?
A peszticidek, más néven növényvédő szerek olyan anyagok és annak keverékei, (vegyszerek, biológiai szubsztanciák és egyéb ágensek), melyek alkalmazásának a célja a növények, termények védelme, és a károsító élőlények távol tartása, terméketlenné tétele és elpusztítása.
Mole kiemelte a virágzó bioborágazatot, mint bizonyítékot arra, hogy a bortermelés mérgező vegyi anyagok nélkül is teljes mértékben megvalósítható. A szőlőtermelők a nagy borkereslet miatt általában növényvédő szereket használnak, hogy megvédjék terményeiket a kártevőktől, például a rovaroktól és a gombáktól. Ezek a vegyi anyagok azonban szennyezhetik a talajt és a szőlőt, és végül bekerülhetnek a végtermékbe. Mole szerint a biobor választása a legbiztonságosabb módja annak, hogy elkerüljük a peszticidek fogyasztását. A bioborokat szintetikus vegyszerek és növényvédő szerek nélkül állítják elő, és az olyan szervezetek, mint a Soil Association, ennek megfelelően címkézik őket.
A vizsgált borok különböző országokból és termelőkből származnak, és mind elérhetőek voltak a brit szupermarketek polcain, és a Pénzcentrum talált olyan tételeket is, amelyek Magyarországon is kaphatóak. A 72 vizsgált bor közül mindössze 23-at találtak peszticidmentesnek. Mole különös aggodalmát fejezte ki a több peszticidet tartalmazó borok miatt, az emberi egészségre gyakorolt lehetséges hatások miatt. A tanulmány kimutatta, hogy jelentősen nőtt az egynél több peszticidmaradványt tartalmazó borok aránya - a 2016-os 14%-ról 50%-ra emelkedett. Íme a teljes lista a peszticidet tartalmazó borokról:
6 peszticidet tartalmazó borok
- Feteasca Regala (Románia)
5 peszticidet tartalmazó borok
- Mimo Moutinho Red Blend (Portugália)
- Marks & Spencer Malbec (Franciaország)
- Sainsbury's Gavi White Wine (Olaszország)
4 peszticidet tartalmazó borok
- Valdo Prosecco Rose (Olaszország)
- Myton Hill Pinot Grigio White Wine (Moldova)
3 peszticidet tartalmazó borok
- La Vieille Ferme Red Wine (Franciaország)
- Sainsbury's Pinot Grigio Trentino (Olaszország)
- Nice Drop Pinor Noir (Chile)
- Valpolicella Ripasso (Olaszország)
- Kumala Shiraz (Dél-afrikai Köztársaság)
- Calvet Prestige Merlot Cabernet Sauvignon (Franciaország)
- Cambalala Sauvignon Blanc (Dél-afrikai Köztársaság)
- Le Manoir Du Baron Chardonnay (Franciaország)
- Le Froglet Sauvignon Blanc (Franciaország)
- Morrisons Pinot Grigio White Wine (Olaszország)
2 peszticidet tartalmazó borok
- Cambalala Pinotage (Dél-afrikai Köztársaság)
- Campo Viejo Rioja Tempranillo (Spanyolország)
- Louis Raynald Cotes du Rhone (Franciaország)
- La Vieille Ferme Rose Wine (Franciaország)
- Freixenet Italian Rose Sparkling Wine (Olaszország)
- Cambalala Chardonnay (Dél-afrikai Köztársaság)
- Chapmans Bay Sauvignon Blanc (Dél-afrikai Köztársaság)
- Beachfront California Merlot (USA)
- Comte Tolosan Malbec (Franciaország)
- Marques Los Rios Rioja (Spanyolország)
- Comte Tolosan Cave Des Roches Malbec (Franciaország)
- Moillard Bourgogne Gamay (Franciaország)
- Chevalier De Fauvert Chardonnay (Franciaország)
- Brouilly Red Wine (Franciaország)
- Des Tourelles Claret Bordeaux Red Wine (Franciaország)
- Comte Tolosan Malbec Red Wine (Franciaország)
- Des Tourelles Claret Red Wine (Franciaország)
- Asda Extra Special Soave Superiore Classico White Wine (Olaszország)
- Gavi Dry White White (Olaszország)
- Cape Kyala Chenin Blanc White Wine (Dél-afrikai Köztársaság)
1 peszticidet tartalmazó borok
- Cotes Du Rhone Villages Red Wine (Franciaország)
- Penfolds Koonunga Hill Shiraz Cabernet (Ausztrália)
- Macon Villages White Wine (Franciaország)
- Mad Fish Sauvignon Blanc (Ausztrália)
- Lidl Chateau St Eutrope Corbieres (Franciaország)
- Corte Aurelio Nero D'avola Sicilia (Olaszország)
- Wolf Blass Shiraz (Ausztrália)
- Penguin Sands Cabernet Sauvignon (Dél-afrikai Köztársaság)
- Aldi's Specially Selected Sauvignon Blanc White Wine (Chile)
- Castellore Orvieto D.O.C. Classico White Wine (Olaszország)
- Southern Ocean Sauvignon Blanc White Wine (Dél-afrikai Köztársaság)
- Lateral Sauvignon Blanc White Wine (Chile)
- Private Bin Riesling White Wine (Új-Zéland)
Peszticidmentes borok
- Buenas Vides Merlot (Argentína)
- McGuigan Estates Black Label Merlot (Ausztrália)
- Blossom Hill Soft & Fruity Red (Spanyolország)
- Waitrose Chilean Red Wine (Chile)
- Beachfront White Grenache (USA)
- McGuigan Reserve Chardonnay (Ausztrália)
- Brancott Estate Sauvignon Blanc (Új-Zéland)
- Waitrose Chilean White Wine (Chile)
- Marks & Spencer Merlot (Ausztrália)
- Casa Mana Tempranillo (Spanyolország)
- Silver Bay Rose Wine (UK)
- Isla Negra Cabernet Sauvignon (Chile)
- Jam Shed Shiraz (Ausztrália)
- Good Company Sauvignon Blanc Blush (Új-Zéland)
- Aldi's Specially Selected Lebanese Red Wine (Libanon)
- 19 Crimes Chardonnay (Ausztrália)
- Aldi's Shiraz Red Wine (Spanyolország)
- Valle Central Malbec Red Wine (Chile)
- Graham Norton Malbec Red Wine (Argentína)
- Pepper Box Shiraz Red Wine (Ausztrália)
- Fresh & Juicy Rose Wine (Spanyolország)
- McGuigan Estates Rose Wine (Ausztrália)
- Marks & Spencer Organic Verdejo White Wine (Spanyolország)
Peszticidek az ételeinkben: mit tesz ellene az Európai Parlament?
Az Európai Parlament már évek óta sürgeti a peszticidek használatának csökkentését és az engedélyezési eljárások átláthatóságáti, valamint támogatja az alternatív növényvédő szerek bevezetését is - derül ki az EP hivatalos weboldalán megjelent cikkből. Mint írták, az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság 2016-os vizsgálata szerint az élelmiszerek mintegy fele tartalmazott peszticideket, a megengedett határértéket pedig 3,8 százalékkal haladták meg. Bár az Unióban szigorúan monitorozzák a peszticidek használatát, az elmúlt időszakban kérdésessé váltak az engedélyezési eljárások, különösen a glifozát engedélyének 2017-es meghosszabbítása után.
Az EP régóta arra ösztönzi az uniós tagállamokat, hogy vizsgálják felül a peszticidek használatát, ezzel is védelmezve az európai polgárokat.
2019. február 12-én a Parlament elfogadta azt a jelentést, amely a peszticidek fenntartható használatát sürgeti. A jelentés célja, hogy ráirányítsa a figyelmet az integrált növényvédelemre és alternatív módszerekre a peszticidek ellenőrzésében. A képviselők hangsúlyozták, hogy a tagállamoknak nagyobb figyelmet kellene fordítaniuk az emberi egészségre és a környezetre, és amennyiben lehetséges, mellőzniük kellene a vegyszerek használatát. A Parlament arra is felszólította a Bizottságot, hogy dolgozzon ki egy kötelező érvényű tervet a peszticidek használatának visszaszorítására.
Jó hír például, hogy az Európai Unióban a glifozát nevű gyomirtó szer használati engedélye, melyet rákkeltő és környezetre ártalmas anyagnak tartanak, hamarosan lejár. A megújítás valószínűsége csökken, nem csak a növekvő számú tudományos bizonyíték miatt, hanem az európai zöld megállapodás és a Farm to Fork stratégia következtében is, melyek célja a mezőgazdaságban használt vegyszerek mennyiségének 50%-os csökkentése 2030-ig.
Tekintettel arra, hogy a glifozát a leggyakrabban használt gyomirtó, valószínűtlen, hogy kimaradna ebből a csökkentési folyamatból. Ezért fontos annak megvizsgálása, hogy milyen mezőgazdasági technológiák alkalmazhatók a túlzott gyomirtás helyett. Ezen okokból készítette el a Pesticide Action Network Europe az Európai Parlament zöld frakciójával közösen a "Weed management: Alternatives to the use of glyphosate" (Gyomirtás: Alternatívák a glifozát használatára) című jelentést, mint érvanyagot a várható vitákhoz. (Pénzcentrum)