Egy új kutatás szerint a pezsgő és a fehérbor rendszeres, mértékletes fogyasztása védelmet nyújthat a váratlan szívmegállással szemben.
Egy úttörő jelentőségű tanulmány rávilágított arra, hogy a fehérbor és a pezsgő fogyasztása, valamint a rendszeres gyümölcsbevitel számottevően mérsékelheti a hirtelen szívmegállás veszélyét. A Canadian Journal of Cardiology szakfolyóiratban publikált kutatás során a szakemberek összesen 56 különböző kockázati tényezőt azonosítottak, amelyek alapján az esetek akár 63 százaléka megelőzhető lenne.
A kutatók az Egyesült Királyság Biobank adatbázisában szereplő több mint félmillió középkorú és idősebb résztvevő egészségügyi adatait elemezték. A 13,8 éves átlagos követési időszak alatt 3147 személynél következett be hirtelen szívmegállás, ami azonnali beavatkozás nélkül végzetes kimenetelű lehet, mivel ilyenkor a szív váratlanul abbahagyja a működését, az érintett eszméletét veszti és légzése rendszertelenné válik vagy leáll.
A vizsgálat során feltárt kockázati tényezők között kiemelt szerepet kaptak az életmódbeli sajátosságok, a társadalmi-gazdasági helyzet, valamint a környezeti hatások, beleértve a légszennyezettséget is. A kutatók hangsúlyozták, hogy az életmódbeli tényezők módosítása gyakorolhatja a legnagyobb hatást a megelőzésben, ezért fontosnak tartják a lakosság széles körű tájékoztatását célzó kampányok szervezését.
A magas vérnyomás és az alacsonyabb iskolázottság
A Sanghaji Fudan Egyetem vezető kutatója, Huihuan Luo kiemelte, hogy számos befolyásolható tényező mutat szoros összefüggést a hirtelen szívmegállással. A protektív faktorok között szerepel a pezsgő és a fehérbor mérsékelt fogyasztása, valamint a rendszeres gyümölcsfogyasztás, míg a krónikus fáradtság, a magas testtömegindex (BMI), a jelentős karzsír-mennyiség, a magas vérnyomás és az alacsonyabb iskolázottság növeli a kockázatot.
A Torontói Egyetem kutatója, Nicholas Grubic és a Queen’s Egyetem munkatársa, Dakota Gustafson szerint különösen figyelemreméltó az a felfedezés, hogy a pezsgő és a fehérbor kardioprotektív hatással rendelkezik. Ez az eredmény ugyanis megkérdőjelezi azt a hosszú ideje fennálló feltételezést, amely szerint kizárólag a vörösbor rendelkezik szívvédő tulajdonságokkal.
A szakemberek megjegyezték, hogy bár a háttérben húzódó pontos mechanizmusok még további kutatást igényelnek, az eredmények azt sugallják, hogy a mérsékelt alkoholfogyasztás egészségügyi előnyei összetettebbek lehetnek, mint azt korábban feltételezték. (liner.hu)