Számos alapanyag ára szállt el az elmúlt időszakban, ez alól nem voltak kivételek a fagylaltok összetevői sem. Ennek ellenére bizakodóak a cukrászok.
A magyar fagylaltozók az elmúlt évek nehézségei ellenére is jelentős sikereket ért el, és 2025-re további növekedést várnak – írja a Pénzcentrum.hu.
Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke szerint a cukrászdák és fagyizók többsége sikeresen túlélte a válságos időszakokat, sőt, 2024-ben már jól mérhető forgalomnövekedést is tapasztaltak.
A vendéglátóhelyek eladási számai 13,7%-kal emelkedtek 2023-hoz képest, bár egyes cukrászdák eltérő eredményekről számoltak be.
A 2025-ös év kilátásai kedvezőek: a cél, hogy a cukrászdák és fagylaltozók stabilan működjenek és megtartsák vendégkörüket. Ennek érdekében fontos az új termékek bevezetése és a trendek követése, miközben a magyar cukrászati hagyományok megőrzése is kiemelt szempont. A 140 éves dobostorta továbbra is keresett, mint magyar hungarikum.
2025-ben átlagosan 10%-os áremelkedésre lehet számítani, így egy gombóc fagylalt ára 550-650 forint, egy szelet sütemény pedig átlagosan 1000-1500 forint lesz.
A prémium kategóriás termékek ára akár 1500-2000 forint is lehet. A forint árfolyamának ingadozása komoly hatással van az alapanyagárakra, mivel sok összetevő importból származik. A kakaóbab világpiaci árának növekedése miatt például a csokoládé és kakaópor költsége megkétszereződött, a kakaómassza és kakaóvaj ára pedig megháromszorozódott, ami drágítja a csokoládé fagylalt gyártását.
A vendéglátás egyre inkább kiváltságnak számít, de a cukrászdák még mindig megfizethetőbb alternatívát nyújtanak az éttermekkel szemben. A szélesebb vásárlói kör elérése érdekében sok helyen kedvezőbb árú termékeket is kínálnak. (Startlap)