A GKI kutatója szerint az árrésstop piacbarátabb lépés, mint az árstop vagy a kötelező akciózás volt, az utóbbiak mellett ugyanis előfordult, hogy veszteségesen kellett árulniuk a kereskedőknek egyes termékeket.
Molnár László szerint azonban a mostani intézkedés sem kezeli a probléma gyökerét, azt, hogy a magyar élelmiszeripari árindex magas.
A KSH adatai szerint átlagban 5,6 százalékkal haladták meg az árak a tavaly februárit, az élelmiszerárak pedig 7,1 százalékkal emelkedtek, de a liszt például 44 százalékkal drágult. A kormány erre úgy döntött, hogy a kereskedők felé tett fenyegetéseit valóra váltja – március közepétől harminc termék esetében korlátozzák az árrést. Az árrés (a beszerzési és az értékesítési ár különbözete) nem lehet több 10 százaléknál. A miniszterelnök bejelentésében kitért arra, hogy az elmúlt időszakban a tojásnál az árrés 40 százalék, a vajnál és tejfölnél pedig több mint 80 százalék volt, ami szerinte elfogadhatatlan.
Bevásárlólista
Erre a 30 termékre vonatkozik az intézkedés:
- csirkemellfilé,
- csirkecomb,
- csirkefarhát,
- csirkeszárny,
- egész csirke,
- pulykamellfilé,
- UHT tej, 1,5% zsírt.,
- UHT tej, 2,8% zsírt.,
- ESL tej, 1,5% zsírt.,
- ESL tej, 2,8% zsírt.,
- étolaj,
- margarin,
- sertészsír,
- vaj,
- finomliszt,
- rétesliszt,
- késői burgonya,
- kristálycukor,
- sertéscomb,
- sertéskaraj,
- sertésoldalas,
- sertéstarja,
- tojás,
- tejföl,
- trappista sajt,
- tehéntúró,
- natúr joghurt,
- gyümölcs joghurt,
- fokhagyma,
- párizsi.
A GKI volt vezérigazgatója, Molnár László szerint az intézkedéssel
nem fogják megállítani az inflációt, mert kutatásuk szerint az élelmiszeripari árindexszel együtt mozog a kiskereskedelmi árindex. Magyarul a kereskedő csak továbbhárítja az élelmiszeripari áremelkedést.
Ha egy termékből 10 százalék az árrés, attól a termék ára tovább emelkedhet, ha az élelmiszeripar árat emel. Hozzátette, a tervezett intézkedés piackomformabb, mint a korábbiak, hiszen az árstop, illetve a kötelező akciózás alatt előfordult, hogy a beszerzési ár alatt kellett értékesíteniük a kereskedőknek egyes élelmiszereket. Ehhez képest az, hogy legfeljebb 10 százalék lehet az árrésük, kevésbé okoz veszteséget, ha okoz egyáltalán, nem viszik veszteségbe a kijelölt termékek értékesítését, és a kereskedők nem lesznek ellenérdekeltek a kijelölt termékek forgalmazásában.
Ő személy szerint nem tudja, mekkora lehet a kiskereskedők árrése az alapvető élelmiszereken, de mivel mindig rengeteg akció van, úgy véli, eddig sem lehetett túl magas. (24.hu)