ELKÖLTÖZTÜNK
 
Iratkozzon fel a hírlevelünkre!
Fel Le

 

Pszichológuskereső

Studt - grafika . print - dekor

LOGICAL ROOM

Temető és krematórium Tokodaltárón
2013-05-28 04:24:53

Május 27-én 17 órai kezdettel, Tokodaltáró Község Önkormányzat lakossági fórumot hirdetett a településen, többek között a tervezett temető- és krematórium kialakításáról.

Lakossági fórum Tokodaltárón

A közmeghallgatást mintegy 150 ember részvételével, Petrik József polgármester nyitotta meg. A polgármester köszöntőjében tájékoztatta a hallgatóságot a létesítendő köztemetőről és hangsúlyozta, hogy az önkormányzat kíváncsi az itt élők véleményére a témával kapcsolatban.

A településvezető említette, hogy a múlt szombaton kiadott a hivatal egy tájékoztató szórólapot a temető szükségességével kapcsolatban, hiszen a tokodi temető megtelt. Petrik József szerint fontos a temető létrehozása, mivel Esztergom elutasította Tokodaltáró az irányú megkeresését, hogy Esztergom biztosítson helyet a tokodaltárói elhunytak számára. Többévi statisztikára hivatkozva a polgármester elmondta azt is, hogy a településén az évi elhalálozási arány 10-20 fő.

Ismertette azt is, hogy a temető létrehozásának érdekében a képviselő-testület módosította a helyi építési szabályzatot, illetve az önkormányzat hatáskörrel rendelkező bizottsága tárgyalta és támogatja a beruházást, így a településen létesítendő temető tulajdonjoga 49 százalékban a kivitelező vállalkozásé (Léthé Bt. - http://www.lethe.hu), 51 százalékban pedig a tokodaltárói önkormányzat tulajdonába kerülne.

A fórumra meghívást kapott Lakházi Zsolt úr, a kivitelező cég képviselője. A cégvezető elmondta, hogy egy ilyen kistelepülésen csak úgy éri meg temetőt létesíteni, ha a sírhelyeken kívül egyéb projektet is meg lehet valósítani. Egy ilyen kiegészítő szolgáltatás lenne egy krematórium felépítése és üzemeltetése is. Lakházi Zsolt azzal érvelt, hogyha nem tud megépülni a krematórium, abban az esetben a temetkezési költségek továbbra is a jelenlegi, magas szinten maradnak.

Azok, akik szeretteik számára a környéken hamvasztásos temetést kérnek, azoknak mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk, hiszen a temetkezési vállalkozó jelenleg Szolnokra viszi az elhunytakat. Lakossági kérdésben elhangzott, hogy miért Szolnokra szállítanak, amikor Tatabányán két krematórium is üzemel. A szakember válaszában elmondta, hogy a tatabányai hamvasztás kevésbé modern technológiával történik és így költségesebb, annak ellenére, hogy a megyeszékhely jóval közelebb van, mint Szolnok.

A megjelent emberek közül többen felvetették, hogy tapasztalataik szerint belvizes a temetőnek szánt terület. Ezzel kapcsolatban elmondta a polgármester, hogy a hivatal már 2010-ben végzett földtani-méréseket ez ügyben és a területet alkalmasnak találták a temető létrehozására. Az emberek felvetették, hogy inkább dombra kellene építeni. A jelenlévők kérték a polgármestert, hogy mutassa be nekik a mérések eredményéről készült iratokat, de ezeket nem hozta magával a polgármester.

Többen nem értettek egyet a terület kiválasztásában, hiszen a szükséges temetőbe tervezett krematórium nagyon közel esik lakóházakhoz. az itt élők azért tartják különösen aggályosnak aí megvalósítást, mert már van két „szagos” intézmény a környezetükben. A szomszédjukban dolgozik a dorogi égetőmű és a KÖGYÓ is. Elmondták azt is, hogy annak idején mindkét beruházás kapcsán azzal nyugtatták őket, hogy mindkét beruházás „szagtalan” lesz.

Helyszín

Nagyobb méretért kattintson a képre
Fotó: maps.google

Abban a jelenlévők egyet értettek, hogy a településnek szüksége van egy saját temetőre, de a krematórium építésével nem értenek egyet. A lakossági fórumon végül nem született egyezség.

© Minden jog fenntartva! 2011-2015 CIVILHETES